Descripció
Autor
Text en gallec
Format
Instrumentació
Durada
Pàgines
Any composició
ISMN
Referència
Aquesta obra musical, per a mezzosoprano i quintet de vent, neix gràcies a l’interès mostrat per Zoar Ensemble d’ampliar el repertori actual. Aquest grup de música de cambra m’ha encarregat aquesta nova composició amb l’idea d’estrenar-la el 10 de novembre de 2013, conjuntament amb la cantant Anna Alàs, dins del Ciclo de Concertos de Outono que organitza el Museo de Belas Artes da Coruña.
Després de valorar diferents opcions, he optat per musicar tres textos del poemari Follas Novas de Rosalía de Castro que, encara que van veure la llum al 1880, segueixen sent de rabiosa actualitat.
És precisament el text publicat al 1880 el que em serveix per a compondre Paráfrase. Aquesta primera edició de la popular autora, anterior a la reforma normativa lingüística del gallec, en conserva tota la seva essència, amb una mètrica i una sonoritat molt característiques.
I. ¿Porqué? (Per què?) Té un fort contingut psicodramàtic. L’arribada dels recaptadors d’hisenda atemoreix els vilatans. Predominen els accents musicals, els ostinati i els canvis de tempo, així com l’ús del parlando a la veu.
II. A xusticia pola man (la justícia per mà) és l’únic escrit en temps passat. A ritme de vals avança el relat d’ una societat decadent i una justícia corrompuda, pràcticament inexistent.
III. Xigantescos olmos, mirtos (Oms gegantins, murtres) té un ritme de dansa molt marcat i és ric en arpegis, figurant la felicitat i la seva fugacitat, així com la negativa a assumir culpabilitats per part de la societat.
Paráfrase do nihilismo – I. Porqué? – àudio
Paráfrase do nihilismo – II. A xusticia pola man – àudio
Paráfrase do nihilismo – III. Xigantescos olmos, mirtos – àudio
Encara no hi ha ressenyes.