El passat 8 de febrer, el Mestre Manuel Oltra hauria fet 98 anys.
Manuel Oltra, nascut el 1922 a València, fou mestre al Conservatori Superior de Música de Barcelona i va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2010. Va escriure una gran varietat de música, que abasta la pràctica totalitat dels gèneres concertístics: harmonització de melodies populars –especialment nadales–, música de cambra, simfònica i per a cobla. Destacà especialment en els camps de la música coral i la música de concert per a cobla, i també és autor d’una trentena de sardanes.
Amb catorze anys començà els seus estudis musicals amb el mestre Josep Font i Sabaté, tot i que la Guerra Civil i el servei militar al Marroc van retardar la seva eclosió musical. De tornada a Barcelona, va ser nomenat director de la coral del Club Excursionista de Terrassa i de la Institució Folklòrica Montserrat. En aquest període transcrigué nombrosos ballets populars catalans per a cobla i altres formacions instrumentals.
També exercí la docència a l’Institut de Rítmica Joan Llongueres i de director musical de l’Esbart Montseny (a partir del 1955, i fins després del 1961). Entre els anys 1957-1958 convalidà els seus estudis de música al Conservatori Superior de Música de Barcelona de la mà dels mestres Toldrà, Zamacois, Ricart i Matas i Joan Gibert. Superada aquesta prova, s’incorporà immediatament (de 1959 a 1987) com a professor del centre. Deu anys més tard passà a ser-ne catedràtic d’harmonia, contrapunt, fuga i formes musicals, i encara en va ser sots-director entre els anys 1973 i 1981.
Com a reconeixement públic a la seva obra, l’any 1994 va rebre el Premi Nacional de Música en l’apartat de composició, i també ha obtingut el Premi Nacional de Cultura Popular i Tradicional en la categoria de música tradicional, ambdós atorgats per la Generalitat.
En aquest enllaç trobareu l’entrevista de TV3, realitzada el 2010:
https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/Entrevista-Manuel-Oltra/video/3098550/
Algunes obres de Manuel Oltra, editades en Brotons & Mercadal (veieu a la nostra website també altres versions i sets of parts)
- Montmagastre – petit quadre simfònic
- Partitura (General Score)
- Orquestra simfònica
- Plantilla: 3 [1.2.pic] 2 2 2 – 2 2 2 1 – T+1perc – Strings
- Durada: 7′
- L’Alimara – Poema simfònic
- Orquestra simfònica
- Plantilla: 3 [1.2.pic] 3 [1.2.Eh] 3 [1.2.bcl] 3 [1.2.cbn] – 4 3 2 1 – T+1perc – Harp – Strings
- Durada: 10′
- Nivell de dificultat (1-5): 2
- Montmagastre
- Transcripció: Jordi León
- Format: (Score A3)
- Instrumentació: banda simfònica ampliada amb instruments de cobla
- Durada: 7′
- L’Oreneta de Queralt
- Text: Neus Ballarà
- Instrumentació: cor mixt
- Durada: 5′
- Nivell de dificultat (1-5): 3
- també hi ha una versió de cor mixt i piano
El pasado 8 de febrero, el Maestro Manuel Oltra habría cumplido 98 años.
Nacido el 1922 en Valencia, Oltra fue profesor en el Conservatori Superior de Música de Barcelona y recibió la Creu de Sant Jordi en el año 2010. Escribió una gran variedad de obras, que comprende casi todos los géneros de concierto: harmonización de melodías populares –especialmente villancicos–, música de cámara, sinfónica y para cobla. Destacó especialmente en los ámbitos de la música coral y la música de concierto para cobla, y también es autor de unas treinta sardanas.
Con catorce años empezó sus estudios musicales con el maestre Josep Font i Sabaté, aunque la Guerra Civil y el servicio militar en Marruecos retrasó su eclosión musical. De regreso a Barcelona, fue nombrado director del coro del Club Excursionista de Terrassa y de la Institució Folklòrica Montserrat. En este período transcribió varios ballets populares catalanes para cobla y otras formaciones instrumentales.
También ejerció la docencia en el Institut de Rítmica Joan Llongueres y de director musical del Esbart Montseny (a partir del 1955, y hasta pasado el 1961). Entre los años 1957-1958 convalidó sus estudios de música en el Conservatori Superior de Música de Barcelona con los maestros Toldrà, Zamacois, Ricart i Matas y Joan Gibert. Superada esta prueba, se unió inmediatamente (de 1959 a 1987) como profesor del centre. Diez años después pasó a ser catedrático de harmonía, contrapunto, fuga y formas musicales, y hasta llegó a ser subdirector entre los años 1973 y 1981.
Como reconocimiento público a su obra, en 1994 recibió el Premi Nacional de Música en el apartado de composición, y también obtuvo el Premi Nacional de Cultura Popular i Tradicional en la categoría de música tradicional, ambos otorgados por la Generalitat.
En este enlace, la entrevista de TV3, realizada en 2010:
https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/Entrevista-Manuel-Oltra/video/3098550/