Skip to main content

AGUSTÍ COHÍ GRAU (1921 – 2012)

By 11 juny, 2020B&M in network

Ahir dia 10 de juny, el compositor vendrellenc Agustí Cohí Grau hauria fet 99 anys i ho volem aprofitar per recordar la seva trajectòria professional.

L’any 1936 (als quinze anys) ja va escriure les seves primeres composicions. El 1939 va ser mestre de capella a Sant Salvador del Vendrell, i durant aquest període va escriure una cinquantena d’obres religioses i dues misses. El 1944 va ingressar a la Cobla Albert Martí, es va interessar per la música de cobla i ha escrit més de vuitanta sardanes. Passen de vuit-cents els ballets populars instrumentats, i la majoria d’esbarts catalans es nodreixen del seu repertori.

Va exercir molts anys de professor de música a l’Institut Balmes i al Col·legi Sant Ignasi de Sarrià, així com a les Escoles del Metro. Durant deu anys va dirigir els festivals de música, que se celebraven a diferents ciutats espanyoles i que agrupaven 1.400 cantaires i una orquestra simfònica.

Amb els alumnes guanyadors de la beca Cohí Grau (2010)
Amb els alumnes guanyadors de la beca Cohí Grau (2010)


Concert per a violoncel i cobla

L’any 1957 va assumir la direcció de l’Orquestra Simfònica Estela, durant quatre dècades, amb la dedicació de preparar els músics instrumentistes per al seu camí professional, i va estrenar moltes obres d’autors novells. Col·labora també habitualment amb la Banda Municipal de Barcelona, que li estrena una obra cada temporada.

L’any 1965 va estrenar en versió concert, la seva òpera Nausica amb textos del poeta Lluís Gassó i Carbonell. També va estrenar les sarsueles, La polka roja i Timbaler del Bruc.

Preludi del Timbaler del Bruc dirigit per ell mateix el 2009

Va dirigir diverses corals i va escriure un considerable nombre de composicions i arranjaments, alguns interpretats per destacats noms de la lírica, com el tenor Josep Carreras, Carmen Bustamante, Lina Richarte, Antoni Lluch, entre altres.

Des de la seva fundació fou president de l’Associació Musical de Mestres Directors..

L’any 2004 rebé la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Leave a Reply