Skip to main content

Obres editades amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya 2019

By 27 gener, 2020B&M in network

Salvador Brotons, Clarinet quartet Concertino, per a requint, clarinet, corno di bassetto, clarinet baix i banda simfònica

El Clarinet quartet Concertino fou escrit per encàrrec dels Barcelona Clarinet Players durant l’hivern del 2018. La comanda era clara i precisa: Una obra per a quartet de clarinets solistes i orquestra que també es pogués fer amb banda simfònica, brillant, bonica ,virtuosa i efectista, entre 12 i 15 minuts de durada.

El resultat ha estat aquest Concertino en un sol moviment íntegre en quatre parts sense interrupció, on els temes s’intercanvien.

S’inicia amb un tempo lent on els solistes presenten el tema principal de caràcter dolç i contemplatiu que continua l’orquestra sota nous contrapunts dels solistes. Un tempo viu segueix més virtuosístic d’entrada on l’orquestra introdueix un nou tema i els solistes el despleguen. El corno di bassetto ens presenta una nova línia molt lírica i expressiva com a contrast textural (una part B) que s’excita gradualment mitjançant una bona combinació rítmico-tensional a un punt culminant. Després d’un procés distensional, s’arriba a l’Adagio central. Un nou tema expressiu i majestuós és presentat pels solistes que seguidament l’orquestra amplia. Sense interrupció es retorna al temps viu en un principi com un petit desenvolupament de diversos temes anteriorment presentats juntament amb alguns nous girs virtuosístics dels solistes, que enllaçarà sense pausa en una reexposició de tot el moviment ràpid precedent completament modificada. Temes procedents dels dos temps lents també es barregen en aquesta secció. Una curta Coda posa fi al Concertino de forma brillant.

Originalment l’obra fou escrita per a solistes i piano. Posteriorment fou instrumentada primer per a orquestra i després per a banda simfònica.

660 anys, Poema simfònic per a cobla i 1 percussionista

660 anys fou un encàrrec del Festival de Pasqua de Cervera 2019, per celebrar el 660è aniversari de la institucionalització de la Generalitat de Catalunya. L’any 1359, Pere III convocà Corts a Cervera i el primer president de la Generalitat fou escollit.

Josep Maria Subirats construí un monument en memòria d’aquest fet al peu de la muralla de Pere III, a Cervera. Inspirat en aquest magnífic monument i en l’aniversari de la nostra Casa Gran, vaig compondre aquesta obra per a cobla ampliada amb un percussionista, tocant predominantment les timbales.

Vaig compondre aquesta obra durant el mes de desembre del 2018. La trompeta 3 fou afegida un cop acabada la composició. Se’n pot prescindir si es desitja, però la seva participació dona més cos al conjunt i és altament recomanable.

Aquest petit poema simfònic en un sol moviment sense interrupció, pretén descriure els orígens de la institució, el seu desplegament històric ple de moments de tot tipus (esplendorosos, de lluita, de crisi, de dificultats, etc.) i finalment una mirada cap a un futur optimista en l’arribada de l’anhelada República catalana.

L’obra comença brillantment amb una animada introducció de les timbales i tota la cobla, amb un tema jovial de celebració. Les campanes anuncien la presentació dels tres braços de la institució: l’eclesiàstic (una melodia medieval extreta del Llibre vermell de Montserrat), el militar o de la noblesa (el metall a ritme de marxa lenta) i el popular o reial (tota la cobla a ritme de sardana ràpida). Segueix un espai majestuós anunciant un nou tema molt lent i expressiu que es repeteix amb la instrumentació canviada.

Una segona part de l’obra comença a temps ràpid, desenvolupant el material presentat, generant conflicte, agressivitat i dificultats que tan sovint ha patit el nostre poble. La força del poble supera els entrebancs i culmina en la reexposició parcial de l’inici de l’obra.

Una nova gradació sonora arribarà en la tornada del tema majestuós, brillantment orquestrat per a un final eufòric.

Ricard Lamote de Grignon: Joan de l’Ós, Poema simfònic per a orquestra de vent, solistes i cor sobre text de Josep Maria de Sagarra (1933)

(Obra dedicada a Antoni Pérez-Moya)

Estrenada l’abril de 1936 al 1r Festival de Música Internacional Contemporània, al Palau de les Belles Arts, aquesta és potser una de les obres més significatives de la producció musical de Ricard Lamote de Grignon per a banda-orquestra de vent. Aquesta edició actualitzada de l’obra s’ha fet a cura del mestre Salvador Brotons i s’ha dut a terme a partir dels originals manuscrits que es trobena la Biblioteca de Catalunya – Arxiu de la Banda Municipal de Barcelona, que consten de: Partitura de 12-05-1931 (de 102 pàgines – 55cm), 10 particel·les instrumentals, i joc incomplet de particel·les vocals.

L’any 1913 Josep Maria de Sagarra va guanyar l’Englantina d’Or dels Jocs Florals de Barcelona amb el poema Joan de l’Ós, que havia començat a gestar durant un viatge a Itàlia. ‘Joan de l’Ós’ és un dels poemes èpics que tenen l’origen en la cultura popular, com ara El mal caçador i El comte Arnau.   

Leave a Reply