Skip to main content

Violinades, un nou mètode d’iniciació al violí a través de la classe de grup

By 11 gener, 2016B&M in network

Violinades, Iniciació al violí a través de la classe en grup (en català)

Per Núria Batalla Guarch, amb il·lustracions de Mercè Ramos Gil

El llibre Violinades pretén ser una eina entenedora i senzilla per a facilitar el primer contacte amb el violí a través de la classe en grup. Es fonamenta en el treball de l’instrument a través de peces amb lletra per a poder ser cantades, improvisacions, composicions, treball tècnic i consciència corporal. Hem donat un aire lúdic i divertit a l’aprenentatge musical i específicament tècnic del violí.
L’alumne participa activament en el seu aprenentatge, vivint el llibre des del començament fins al final. Per aquest motiu, en el llibre de l’alumne apareixen diverses activitats que han de ser complementades pels infants.

Batalla-Violinades-ALUMNE

Presentem el llibre Violinades en dues parts: una part conté el llibre del professor on apareixen les explicacions i especificacions de cada sessió, i en l’altra part trobem el llibre de l’alumne.

Llibre del professor (104 pgs., Format Din A4)
Conté la justificació pedagògica dels aspectes que es treballaran a l’aula, i l’explicació de tot el material que conté el llibre de l’alumne. Apareixen les especificacions dels exercicis proposats així com les seves possibles variacions i ampliacions.
El que es pretén és donar idees per tal de possibilitar unes classes actives i atractives pels nostres alumnes; els recursos oferts ens permeten realitzar seqüències animades amb activitats divertides, creatives i molt variades. L’objectiu d’aquesta configuració és mantenir la concentració en el treball que es desenvolupa i augmentar el rendiment dels alumnes.

Llibre de l’alumne (74 pgs., Format 20×20 cms)
Conté activitats variades per tal d’introduir-nos en el món del violí. Es concep la classe d’instrument com un espai inclusiu on es treballa la formació corporal i el llenguatge musical amb la finalitat d’aplicar-ho a la pràctica instrumental.
El conjunt d’activitats estan pensades per a ser realitzades en grup, de dos a cinc alumnes, ja que d’aquesta manera es potencia el sentit de la responsabilitat i s’adquireixen coneixements i destreses imprescindibles pel desenvolupament musical de l’alumne, per exemple: el desenvolupament de l’oïda musical, la percepció del compàs, aprendre dels propis errors i dels altres, treballar el component social, etc.
El llibre ha estat creat pensant en les necessitats d’aquest tipus de situació acadèmica, partint de la imaginació infantil i oferint una gran varietat d’activitats.

Mostres Llibre de l’alumne:

Llibre Alumne 19 Llibre Alumne 70

Mostres Llibre del professor:

Llibre professor 44 Llibre professor 98

Llibre de l’alumne en la website de Brotons & Mercadal

Llibre del professor en la website de Brotons & Mercadal

Esperem que sigui del seu interès.

3 Comments

 • adminBrotons ha dit:

  El método de violín VIOLINADES de Nuria Batalla, supone una aportación muy novedosa y original al panorama de los métodos de violín existentes y de la enseñanza instrumental en general. No es frecuente encontrar un método que consiga equilibrar y hacer propuestas tan interesantes para los distintos aspectos que el profesor de violín tiene que tener en cuenta al dar sus clases: conciencia corporal, el oído y la creatividad. Todo ello además con la dinámica de grupo que permite al profesor llevar a cabo propuesta muy dinámicas y atractivas para los niños. Sin duda un método que formará parte de los materiales básicos necesarios para los profesores de violín.
  Marisa Pérez
  Profesora de didáctica de l’instrument de la ESMUC

 • adminBrotons ha dit:

  La elaboració d’un sistema pedagògic eficient per a l’aprenentatge dels instruments de corda, requereix d’experiencia, rigor i creativitat. Al projecte de la Nuria, trobem aquest tres components, adreçats a l’àmbit específic de les clases de grup, on els alumnes prenen els contactes inicials amb l’instrument.
  L’adaptació gradual de l’alumne a les complexitats de la técnica violinística, demana un equilibri delicat entre la esponataneitat de l’alumne jove i el rigor en el procès d’aprenentatge.
  El sistema proposat per la Nuria, ens ofereix fòrmules molt interessants per tal de salvar els obstacles que ens podem anar trobant en la nostra tasca com a docents.
  Fruit d’un procès seriós d’investigació, i d’un encomiable entusiasme, “Violinades” será, sens dubte, una eina de gran utilitat en l’àmbit de la nostra professió.

  Rafael Fabregat, professor de violí i cap del departament de corda del Conservatori Professional de Música de Vila – Seca

 • Mark ha dit:

  Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.

Leave a Reply